14. 01. 2022 r. ramach projektu “Zdrowo jem, więcej wiem” uczniowie klasy IIIa i IIIb wzięli udział w kolejnych zajęciach pod nazwą “W białej krainie – ostrożnie z cukrem i solą”, których celem tych było kształtowanie u dzieci nawyków żywieniowych dotyczących spożywania zdrowych produktów pozbawionych nadmiaru soli i cukru.
Wprowadzeniem do tematu była podróż Zdrowolotem do Niezwykłej Krainy. Funkcję Zdrowolotu pełniła chusta animacyjna. W trakcie podróży uczniowie musieli przejść przez Tajemniczą Bramę, którą było hula-hop. Tajemnicza Kraina okazała się Białą Krainą, w której mieszkała cukrowa wróżka. Wróżka przywitała wszystkie dzieci i zaproponowała zwiedzanie krainy oraz rozwiązanie zagadek dotyczących soli i cukru.
Za pomocą smaku i dotyku uczniowie rozpoznawali różne rodzaje soli i cukru. Przekonali się, w jak wielu formach może występować sól i cukier. Poznali rodzaje, wady i zalety oraz zamienniki soli i cukru. Dużym zainteresowaniem cieszył się syrop z agawy, który dzieciom bardzo smakował i chętnie go próbowali. Uczniowie również wąchali i oglądali różne przyprawy zgromadzone w słoiczkach.
Następnie koordynatorzy przeprowadzili burzę mózgów dotyczącą słów Cukrowej Wróżki: “W mojej krainie wszystko jest słone lub słodkie. Niestety nie wszyscy są tutaj szczęśliwi. Jak myślicie dlaczego?”. Dzieci podawały przykłady, które zostały spisane na arkuszu szarego papieru i szczegółowo omówione.
W dalszej części, w celu uzupełnienia wiedzy opiekunowie przedstawili i omówili dwie prezentacje “Różne oblicza cukru”, “Mniej soli proszę”. Po ich obejrzeniu uczniowie bez trudu potrafiły już wymienić jakie szkody w organizmie może spowodować nadmiar soli i cukru. Dowiedziały się, czym można je zastąpić i jak tworzyć zdrowe potrawy.
Po omówieniu prezentacji uczniowie zamienili się w małych detektywów, których zadaniem było wytropienie soli i cukru w przyniesionych produktach. Nie było to jednak łatwe dla nich zadanie z uwagi na to, iż na etykietach było dużo różnych składników napisanych drobnymi literami. Gang Witaminek potrzebował pomocy nauczycieli. Ale jak słusznie zauważył, w większości produktów znajduje się cukier i sól. Opiekunowie zwrócili również dzieciom uwagę, że im dalej w składnikach etykiety danego produktu występują cukier i sól, tym produkt jest zdrowszy.
Po zdobyciu solidnej porcji informacji uczniowie uzupełnili drzewko decyzyjne za pomocą którego usystematyzowali swoją wiedzę oraz zrozumieli, że zmiana nawyków żywieniowych jest niezbędna w procesie utrzymania dobrego zdrowia.
Zajęcia były dla dzieci kopalnią wiedzy na temat szkodliwości spożywania w nadmiarze soli i cukru oraz uświadomiły im wszechobecność tych substancji w naszej diecie.
Wiadomość: Karina Nadała
Zdjęcia: Paulina Łuczyńska