PROJEKT PROGRAMU EDUKACYJNEGO „TRZYMAJ FORMĘ!” REALIZOWANEGO W SZKOLE PODSTAWOWEJ NR 13 IM. ORLĄT LWOWSKICH W GŁOGOWIE W ROKU SZKOLNYM 2023/2024

CELE PROJEKTU:

Cel główny:

Celem programu jest edukacja w zakresie trwałego kształtowania prozdrowotnych nawyków wśród dzieci i młodzieży szkolnej, ich rodzin i środowiska lokalnego poprzez promocję zasad aktywnego stylu życia i zbilansowanej diety, czyli promocję aktywności fizycznej oraz prawidłowego sposobu odżywiania się dzieci i młodzieży.

Cele szczegółowe:

  • Poszerzenie wiedzy na temat zdrowego żywienia, zbilansowanej diety, aktywności ruchowej.
  • Kształtowanie umiejętności niezbędnych do utrzymania dobrego zdrowia i kondycji fizycznej.
  • Uświadomienie zagrożeń dla młodego organizmu – anoreksja, bulimia.
  • Propagowanie zdrowego trybu życia.
  • Zwiększenie aktywności ruchowej poprzez aktywne uczestnictwo w zajęciach wychowania fizycznego oraz na zawodach sportowych.

Cele wychowawcze:

  • Uczeń potrafi aktywnie wypocząć.
  • Uczeń zna higienę przygotowywania i spożywania posiłków.
  • Uczeń pogłębia zainteresowanie problematyką prozdrowotną.
  • Uczeń przekazuje zdobytą wiedzę swojej rodzinie, rówieśnikom.

 ZASADY REALIZACJI PROGRAMU:

Adresaci projektu:

Uczniowie i nauczyciele klas I – VIII Szkoły Podstawowej nr 13 im. Orląt Lwowskich w Głogowie oraz ich rodziny, środowisko lokalne.

Realizatorzy projektu:

Koordynatorzy: Barbara Pucztarska, Karina Nadała

Termin realizacji: Rok szkolny 2023/2024.

Program realizowany będzie na godzinach wychowawczych, lekcjach wychowania fizycznego oraz różnych formach zajęć sportowych, a także zajęciach pozalekcyjnych.

DZIAŁANIA DOTYCZĄCE REALIZACJI PROGRAMU „TRZYMAJ FORMĘ!”

  • Przekazanie kadrze nauczycielskiej informacji o przystąpieniu szkoły do programu „Trzymaj Formę!”.
  • Zapoznanie wszystkich uczestników i realizatorów programu z jego założeniami programu.
  • Propagowanie zdrowego żywienia i higienicznego trybu życia na lekcjach przyrody, biologii, techniki, wychowania fizycznego, wychowania o życia w rodzinie, plastyki, godzin wychowawczych, zajęć świetlicowych i pozalekcyjnych.
  • Prowadzenie na szkolnej stronie internetowej podstrony poświęconej programowi „Trzymaj Formę!”.
  • Gazetka szkolna „Trzymaj Formę!” – przy pokoju nauczycieli wf.
  • Przeprowadzenie badań BMI (Body Mass Index) na wybranej grupie uczniów (klasa Va). Celem badań jest sprawdzenie prawidłowej masy ciała (lekcje wf).
  • Propagowanie i wdrażanie 10 zasad prawidłowego żywienia opracowanych według Instytutu Zdrowego Żywienia w Warszawie: ulotki, plakaty, reklama, zajęcia praktyczne.
  • Praktyczne zaznajamianie uczniów z produktami żywnościowymi i ich składem.
  • Zawartość składników produktu spożywczego – umiejętność czytania etykiet (np. dodatki do żywności, które samodzielnie nie są przeznaczone do spożycia – dodane do produktu wpływają na jego trwałość, konsystencję, barwę, zapach lub smak).
  • Propagowanie aktywnego stylu życia poprzez zajęcia wychowania fizycznego i różnorodne formy zajęć pozalekcyjnych: gry i zabawy rekreacyjno – sportowe, piesze wędrówki z elementami atletyki terenowej, promowanie marszów nordick walking, zabawy i gry ruchowe na świeżym powietrzu.
  • Udział w konkursach promujących zdrowe odżywianie oraz zdrowy styl życia.
  • Tydzień promocji zdrowia w szkole (kwiecień): propagowanie picia wody, wspólne wykonywanie zdrowych soków, wspólne wykonywanie zdrowych i smacznych kanapek, aktywne przerwy sportowe (taneczne przerwy, tenis stołowy).
  • Organizowanie środowiskowych imprez rekreacyjno – sportowych, np. „Sportowy Dzień Dziecka”, „Mikołajki na sportowo”, „Szkolna Olimpiada Sportowa”, „Mistrzostwa szkoły w tenisie stołowym”, „Dzień skakanki”.
  • Udział klas I – III w zajęciach pływackich (pływalnia Chrobry).
  • Organizacja Szkolnych Turniejów w grach zespołowych.
  • Udział uczniów w różnorodnych pozaszkolnych zawodach sportowych.
  • Organizowanie pogadanek na temat zdrowej żywności.
  • Spotkania z pielęgniarką, pedagogiem, psychologiem, przedstawicielem SANEPID-u. W miarę możliwości pedagogizacja rodziców w zakresie treści promowanych w projekcie: ankiektyzacja, pogadanki, spotkania z dietetykiem (podczas wywiadówek, imprez integracyjnych i innych spotkań).
  • Dobre praktyki – dawanie przykładu własnym zachowaniem, np. wspólne jedzenie II śniadania z uczniami, propagowanie picia wody, jedzenia warzyw i owoców, aktywności sportowej, np. poprzez gimnastykę śródlekcyjną, włączanie rodziców do działań.
  • Tworzenie gazetek ściennych o tematyce zdrowego trybu życia.
  • Realizacja programów edukacyjnych, np. „Warzywa i owoce w szkole”.

Podsumowanie programu: prezentacja multimedialna – raport podsumowujący działania w zakresie realizacji programu „Trzymaj formę!” zamieszczony na stronie szkoły.