PROJEKT PROGRAMU EDUKACYJNEGO „TRZYMAJ FORMĘ!” REALIZOWANEGO W SZKOLE PODSTAWOWEJ NR 13 IM. ORLĄT LWOWSKICH W GŁOGOWIE W ROKU SZKOLNYM 2023/2024
CELE PROJEKTU:
Celem programu jest edukacja w zakresie trwałego kształtowania prozdrowotnych nawyków wśród dzieci i młodzieży szkolnej, ich rodzin i środowiska lokalnego poprzez promocję zasad aktywnego stylu życia i zbilansowanej diety, czyli promocję aktywności fizycznej oraz prawidłowego sposobu odżywiania się dzieci i młodzieży.
Cele szczegółowe:
- Poszerzenie wiedzy na temat zdrowego żywienia, zbilansowanej diety, aktywności ruchowej.
- Kształtowanie umiejętności niezbędnych do utrzymania dobrego zdrowia i kondycji fizycznej.
- Uświadomienie zagrożeń dla młodego organizmu – anoreksja, bulimia.
- Propagowanie zdrowego trybu życia.
- Zwiększenie aktywności ruchowej poprzez aktywne uczestnictwo w zajęciach wychowania fizycznego oraz na zawodach sportowych.
Cele wychowawcze:
- Uczeń potrafi aktywnie wypocząć.
- Uczeń zna higienę przygotowywania i spożywania posiłków.
- Uczeń pogłębia zainteresowanie problematyką prozdrowotną.
- Uczeń przekazuje zdobytą wiedzę swojej rodzinie, rówieśnikom.
ZASADY REALIZACJI PROGRAMU:
Adresaci projektu:
Uczniowie i nauczyciele klas I – VIII Szkoły Podstawowej nr 13 im. Orląt Lwowskich w Głogowie oraz ich rodziny, środowisko lokalne.
Realizatorzy projektu:
Koordynatorzy: Barbara Pucztarska, Karina Nadała
Termin realizacji: Rok szkolny 2023/2024.
Program realizowany będzie na godzinach wychowawczych, lekcjach wychowania fizycznego oraz różnych formach zajęć sportowych, a także zajęciach pozalekcyjnych.
DZIAŁANIA DOTYCZĄCE REALIZACJI PROGRAMU „TRZYMAJ FORMĘ!”
- Przekazanie kadrze nauczycielskiej informacji o przystąpieniu szkoły do programu „Trzymaj Formę!”.
- Zapoznanie wszystkich uczestników i realizatorów programu z jego założeniami programu.
- Propagowanie zdrowego żywienia i higienicznego trybu życia na lekcjach przyrody, biologii, techniki, wychowania fizycznego, wychowania o życia w rodzinie, plastyki, godzin wychowawczych, zajęć świetlicowych i pozalekcyjnych.
- Prowadzenie na szkolnej stronie internetowej podstrony poświęconej programowi „Trzymaj Formę!”.
- Gazetka szkolna „Trzymaj Formę!” – przy pokoju nauczycieli wf.
- Przeprowadzenie badań BMI (Body Mass Index) na wybranej grupie uczniów (klasa Va). Celem badań jest sprawdzenie prawidłowej masy ciała (lekcje wf).
- Propagowanie i wdrażanie 10 zasad prawidłowego żywienia opracowanych według Instytutu Zdrowego Żywienia w Warszawie: ulotki, plakaty, reklama, zajęcia praktyczne.
- Praktyczne zaznajamianie uczniów z produktami żywnościowymi i ich składem.
- Zawartość składników produktu spożywczego – umiejętność czytania etykiet (np. dodatki do żywności, które samodzielnie nie są przeznaczone do spożycia – dodane do produktu wpływają na jego trwałość, konsystencję, barwę, zapach lub smak).
- Propagowanie aktywnego stylu życia poprzez zajęcia wychowania fizycznego i różnorodne formy zajęć pozalekcyjnych: gry i zabawy rekreacyjno – sportowe, piesze wędrówki z elementami atletyki terenowej, promowanie marszów nordick walking, zabawy i gry ruchowe na świeżym powietrzu.
- Udział w konkursach promujących zdrowe odżywianie oraz zdrowy styl życia.
- Tydzień promocji zdrowia w szkole (kwiecień): propagowanie picia wody, wspólne wykonywanie zdrowych soków, wspólne wykonywanie zdrowych i smacznych kanapek, aktywne przerwy sportowe (taneczne przerwy, tenis stołowy).
- Organizowanie środowiskowych imprez rekreacyjno – sportowych, np. „Sportowy Dzień Dziecka”, „Mikołajki na sportowo”, „Szkolna Olimpiada Sportowa”, „Mistrzostwa szkoły w tenisie stołowym”, „Dzień skakanki”.
- Udział klas I – III w zajęciach pływackich (pływalnia Chrobry).
- Organizacja Szkolnych Turniejów w grach zespołowych.
- Udział uczniów w różnorodnych pozaszkolnych zawodach sportowych.
- Organizowanie pogadanek na temat zdrowej żywności.
- Spotkania z pielęgniarką, pedagogiem, psychologiem, przedstawicielem SANEPID-u. W miarę możliwości pedagogizacja rodziców w zakresie treści promowanych w projekcie: ankiektyzacja, pogadanki, spotkania z dietetykiem (podczas wywiadówek, imprez integracyjnych i innych spotkań).
- Dobre praktyki – dawanie przykładu własnym zachowaniem, np. wspólne jedzenie II śniadania z uczniami, propagowanie picia wody, jedzenia warzyw i owoców, aktywności sportowej, np. poprzez gimnastykę śródlekcyjną, włączanie rodziców do działań.
- Tworzenie gazetek ściennych o tematyce zdrowego trybu życia.
- Realizacja programów edukacyjnych, np. „Warzywa i owoce w szkole”.
Podsumowanie programu: prezentacja multimedialna – raport podsumowujący działania w zakresie realizacji programu „Trzymaj formę!” zamieszczony na stronie szkoły.




