Światowy Dzień Żywności ustanowiony został w 1979 roku przez Organizację ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO).
Jest obchodzony na całym świecie 16 października. Jego celem jest zwiększenie świadomości na temat zjawiska marnowania żywności i wzmocnienie poczucia solidarności w walce z głodem i niedożywieniem.
W naszej świetlicy szkolnej nie pozostajemy obojętni wobec globalnych problemów żywnościowych.
Trzeci tydzień października upłynął pod hasłem: NIE MARNUJEMY!
Uczniowie zapoznali się z historią tego święta oraz poznali fakty dotyczące marnowania żywności. Po obejrzeniu filmiku edukacyjnego pt. „Sposoby na niemarnowanie żywności” postanowili wprowadzić w życie wybrane zasady:
- Zaplanuj zakupy i mądrze kupuj.
- Kupuj tyle ile potrzebujesz.
- Kupuj samotne banany.
- Pilnuj dat ważności produktów.
- Dziel się niezjedzonym produktem z innymi.
Uczniowie znakomicie poradzili sobie z wyjaśnieniem pojęcia Banki Żywności. Wiedzieli, że są to instytucje charytatywne, które zbierają żywność wciąż zdatną do spożycia i rozdzielają ją wśród potrzebujących.
Dodatkowo, słowa poznanej piosenki „śpiewająco” ukazały „pułapki zakupowe”, w które wszyscy często wpadamy. Jednak jak zawsze pomocy szukamy u mamy i w refrenie śpiewamy „u mamy, u mamy wszystko zjadamy, nic się nie marnuje, gdy mama nam gotuje”.
Podsumowaniem ekologicznych zmagań były zajęcia kulinarne podczas, których uczniowie wykonali owocowe szaszłyki. Prace przebiegły z dbałością o zasady bezpieczeństwa, higieny, współpracy i dzielenia się z innymi.
Warto dodać, iż opisane działanie było jednocześnie realizacją drugiego zadania projektowego BON APPETIT.
Wszystkim dziękujemy za zaangażowanie!













































Wiadomość: Małgorzata Bilska
Zdjęcia: Małgorzata Bilska, Aneta Nalepka, Karina Nadała