Światowy Dzień Żywności ustanowiony został w 1979 roku przez Organizację ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO).

Jest obchodzony na całym świecie 16 października. Jego celem jest zwiększenie świadomości  na temat  zjawiska marnowania żywności i wzmocnienie poczucia solidarności w walce z głodem i niedożywieniem.

W naszej świetlicy szkolnej  nie pozostajemy obojętni wobec globalnych problemów żywnościowych.

Trzeci tydzień października upłynął pod hasłem: NIE MARNUJEMY!

Uczniowie zapoznali się z historią tego święta oraz poznali fakty dotyczące marnowania żywności.  Po obejrzeniu  filmiku edukacyjnego pt. „Sposoby na niemarnowanie żywności” postanowili wprowadzić w życie wybrane zasady:

  1. Zaplanuj zakupy i mądrze kupuj.
  2. Kupuj tyle ile potrzebujesz.
  3. Kupuj samotne banany.
  4. Pilnuj dat ważności produktów.
  5. Dziel się niezjedzonym produktem z innymi.

Uczniowie znakomicie poradzili sobie  z wyjaśnieniem pojęcia Banki Żywności. Wiedzieli, że są to  instytucje charytatywne, które zbierają żywność wciąż zdatną do spożycia i rozdzielają ją wśród potrzebujących.

Dodatkowo, słowa poznanej piosenki „śpiewająco” ukazały  „pułapki zakupowe”, w które wszyscy często wpadamy. Jednak jak zawsze  pomocy szukamy u mamy i w refrenie śpiewamy „u mamy, u mamy wszystko zjadamy, nic się nie marnuje, gdy mama nam gotuje”.

Podsumowaniem ekologicznych zmagań były zajęcia  kulinarne podczas, których uczniowie wykonali owocowe szaszłyki. Prace przebiegły z dbałością o zasady bezpieczeństwa, higieny, współpracy i dzielenia się z innymi.

Warto dodać, iż opisane działanie było jednocześnie realizacją drugiego zadania projektowego BON APPETIT.

Wszystkim dziękujemy za zaangażowanie!

Wiadomość: Małgorzata Bilska
Zdjęcia: Małgorzata Bilska, Aneta Nalepka, Karina Nadała