27 września uczniowie z klasy III obchodzili Światowy Dzień Jabłka. W tym dniu wiele się działo. Każdy uczeń przyniósł do szkoły jabłka oraz inne ulubione owoce. Rozmawialiśmy na temat korzyści zdrowotnych płynących ze spożywania jabłek. W tym dniu uczniowie z pomocą wychowawczyni przygotowywali sałatki, desery oraz kanapki z wafli i dżemu jabłkowego.

Uczniowie wykorzystali również sprzęt z projektu “Laboratoria przyszłości” czyli sokowirówkę i zrobili przepyszne zdrowe soki.

Na koniec skosztowaliśmy pysznych wypieków –  jabłeczników oraz ciastek z ciasta francuskiego z nadzieniem jabłkowym –  za co dziękujemy rodzicom.

Jabłko, będące bohaterem tego dnia, jest nie tylko smaczne, ale także pełne wartości odżywczych. Zawiera witaminy, błonnik i przeciwutleniacze, które wspierają prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Poprzez różnorodne aktywności, uczniowie mogli dowiedzieć się więcej o tych korzyściach, a także o roli owoców w codziennej diecie. To inwestycja w ich zdrowie i dobre nawyki na przyszłość.

Dzień ten przyniósł dzieciom wiele radości, a także wzbogacił wiedzę i doświadczenia.

Wiadomość i zdjęcia: Paulina Łuczyńska