25 marca na całym świecie obchodzony jest Międzynarodowy Dzień Gofra. Chrupiący przysmak kojarzy się wielu z wakacjami w nadmorskich kurortach czy smakami dzieciństwa. Uczniowie naszej świetlicy szkolnej, również obchodzili to święto. Z okazji Światowego Dnia Gofra mali kucharze poznali tajemnice związane z pieczeniem gofrów. Dzieci pod kierunkiem nauczycieli świetlicy, z wielkim zapałem odmierzały składniki i przygotowały ciasto na gofry. Kiedy wszystko było gotowe, świetliczaki przystąpiły do pieczenia. Było słodko, smacznie i kolorowo. Głównymi dodatkami do gofrów były owoce, bita śmietana, cukier puder, dżem oraz sosy – truskawkowy i czekoladowy. Podczas zajęć dzieci poznały zasady bezpiecznego korzystania ze sprzętu kuchennego. Omówione zostały również zasady higieny podczas przygotowywania posiłków.
Gofry wyszły znakomite! Wszystkie dzieci degustowały upieczone gofry i miały możliwość doboru ulubionych dodatków.
Wiadomość i zdjęcia: Karina Nadała, Barbara Pucztarska