Jak i co jadano w średniowieczu na książęcym stole, klasy Va i VIa dowiedziały się podczas lekcji muzealnej, na której gościliśmy w Muzeum Archeologicznym w Głogowie.

Okazało się, że zasady savoir vivre znane były już w średniowieczu, a gości na zamku Stolnik napominał, by nie zostawiali łyżek w zupie, nie kładli łyżek na stole, nie czkali, nie pili i nie jedli z pełnymi ustami oraz nie wypychali sobie ust i nie brali zbyt wiele naraz.

Dowiedzieliśmy się, że  miejsce przy stole odzwierciedlało status zasiadających przy nim osób – co wszyscy przećwiczyliśmy!

Zwiedziliśmy także bardzo ciekawe wystawy zamkowe m.in.: Tradycje Bartne na dawnych Kresach, Obrona Głogowa w 1109 roku, Głogowianie 1945, Skarb z Głogowa, Pamięć głogowskich kamieni.

Na koniec naszej wizyty w muzeum wspięliśmy się na wieżę zamkową skąd podziwialiśmy przepiękne widoki.

Opracowanie i zdjęcia: Małgorzata Szponar-Szablewska, Karolina Kowal