W roku szkolnym 2021/2022 uczniowie klasy IIIA i IIIB wraz z opiekunami: panią Pauliną Łuczyńską oraz panią Kariną Nadała ponownie biorą udział w projekcie edukacyjnym “Zdrowo jem, więcej wiem” realizowanym przez Fundację Banku Ochrony Środowiska. Tak jak w zeszłym roku projekt składa się z dwóch etapów jesienno zimowego i wiosennego. Jego realizacja ma na celu wykształcenie u dzieci postaw prozdrowotnych poprzez uczenie zasad zdrowego odżywiania, przekazywanie wiedzy na temat produktów służących zdrowiu i produktów dla zdrowia szkodliwych, uświadomienie związku pomiędzy żywieniem, a występowaniem wielu chorób i dolegliwości oraz podkreślenie roli codziennej aktywności fizycznej w profilaktyce zdrowotnej. Projekt został również objęty Honorowym Patronatem Małżonki Prezydenta RP Agaty Kornhauser-Dudy.
22. 11. 2021 r. odbyły się pierwsze zajęcia pod hasłem “Co należy jeść, aby być zdrowym”. Celem zajęć było uświadomienie dzieciom zależności pomiędzy sposobem odżywiania, a stanem zdrowia, zachęcanie uczniów do podjęcia decyzji o zmianie nawyków żywieniowych oraz uczenie dzieci odpowiedzialności za własne zdrowie i troski o nie.
Wprowadzeniem do zajęć było wysłuchanie wiersza Stanisława Jachowicza “Chory kotek”. Uczniowie dokonali “diagnozy” z jakiego powodu zachorował kotek. Następnie pani Karina i pani Paulina odwołali się do doświadczeń dzieci i ich czworonożnych przyjaciół – ustalono przyczyny zachorowań i złego samopoczucia. Kolejnym zadaniem była nauka piosenki o porządnickim Felku. Dzięki niej uczniowie zapamiętali, że po posiłkach należy zawsze myć zęby. Nigdy się nie przejadać, ponieważ można się rozchorować. Po piosence przyszedł czas na zabawę edukacyjną “Postaw diagnozę”. Zabawa polegała na dobieraniu odpowiednich napisów do ilustracji na podstawie wysłuchanych historyjek o zwierzętach i dzieciach. Przeprowadzona została także pogadanka na temat tego, co powinni jeść ludzie. Uczniowie wymieniali pokarmy, które są zdrowe i te, które nie służą zdrowiu. Zadaniem podsumowującym lekcję było posegregowanie zgromadzonych produktów spożywczych zgodnie z zasadą “produkty służące zdrowiu” oraz “produkty niezdrowe”.
Uczniowie chętnie brali udział w zajęciach i z wielkim zaangażowaniem wykonywali wszystkie zadania.
Niedługo kolejne zajęcia w ramach projektu, tym razem konkurs plastyczny. Szczegóły wkrótce.
Przygotowanie informacji: Karina Nadała
Zdjęcia: Paulina Łuczyńska