W naszej szkole uczniowie uczęszczający do świetlicy wraz z opiekunami, przystąpili do realizacji Ogólnopolskiego Projektu Kulinarno-Językowego BON APPETIT autorstwa pani Aleksandry Krawczyk ze Szkoły Podstawowej nr 1 im. Jana Pawła II w Aleksandrowie Łódzkim.

Czas trwania projektu: od 03 października 2023 r. do 31 maja 2024 r.

Cele projektu:

  • Rozwijanie zainteresowań i umiejętności kulinarnych dzieci poprzez samodzielne przygotowywanie potraw i posiłków.
  • Poszerzenie zasobu słownictwa w wybranym języku obcym.
  • Zapoznanie oraz utrwalanie zasad bezpieczeństwa w kuchni.
  • Kształtowanie umiejętności przyrządzania posiłków z zachowaniem higieny.
  • Nabywanie umiejętności korzystania z książek kucharskich i przepisów kulinarnych.
  • Czerpanie radości ze wspólnego przygotowywania posiłków.
  • Zdobywanie nowych doświadczeń za pomocą zmysłów.

W dniu 03. 10. 2023 r. (wtorek) zostało zrealizowane pierwsze zadanie projektowe:

  1. Piramida zdrowego żywienia – omówienie, przypomnienie, utrwalenie.

Przed nami 3 kolejne, obowiązkowe zadania oraz 6 zadań do wyboru z 12 proponowanych.

  • Bezpieczeństwo w kuchni – jak przygotowywać posiłki, aby być bezpiecznym.
  • Savoir vivre przy stole – zasady zachowania się przy stole, przygotowanie stołu do spożywania posiłku.
  • Założenie klasowej lub indywidualnej (każde dziecko swojej) dwujęzycznej książki kucharskiej, w której będą zamieszczane realizowane przepisy i własne propozycje dzieci.

Zadania do wyboru:

  1. Zgaduj zgadula – rozpoznawanie za pomocą zmysłów i określanie smaków oraz wyglądu warzyw i owoców. Przygotowanie sałatki warzywnej i/lub owocowej.
  2. Wizyta w miejscu związanym z kulinariami, np. restauracja, pizzeria, piekarnia, kawiarnia – poznanie pracy osób tam pracujących.
  3. Zimowe zapasy – przygotowujemy soki, kompoty, mrożonki, dżemy, powidła, konfitury, kiszonki.
  4. Zapiekanki – wykonanie zapiekanek według upodobań dzieci, np. z makaronem, ryżem, mięsem, warzywami, ziemniakami.
  5. Gość w klasie – zaproszenie osoby zajmującej/pasjonującej się gotowaniem.
  6. Piknik – zorganizowanie wydarzenia klasowego/szkolnego z pysznościami na talerzu.
  7. Nie wyrzucaj, podziel się jedzeniem z innymi – pokazanie miejsc, w których można podzielić się jedzeniem.
  8. Dzień zdrowego śniadania – witaminowe i zdrowe różności na talerzu.
  9. Wyjście na targ, stragan – rozpoznawanie i nazywanie jadalnych części owoców i warzyw.
  10. Podwieczorek z rodziną – pieczemy ciasto dla najbliższych.
  11. Witaminy z parapetu – założenie klasowej hodowli, np. posadzenie cebuli, pietruszki, czosnku czy nasiona różnych kiełków.
  12. Niespodzianka dla seniora – deserowe to i owo na kolorowo.

Regulamin projektu dostępny w świetlicy szkolnej.

PRZED NAMI WIELKA I SMACZNA PRZYGODA!

Wiadomość i zdjęcia: Małgorzata Bilska, Kamila Bilska