W naszej szkole uczniowie uczęszczający do świetlicy wraz z opiekunami, przystąpili do realizacji Ogólnopolskiego Projektu Kulinarno-Językowego BON APPETIT autorstwa pani Aleksandry Krawczyk ze Szkoły Podstawowej nr 1 im. Jana Pawła II w Aleksandrowie Łódzkim.
Czas trwania projektu: od 03 października 2023 r. do 31 maja 2024 r.
Cele projektu:
- Rozwijanie zainteresowań i umiejętności kulinarnych dzieci poprzez samodzielne przygotowywanie potraw i posiłków.
- Poszerzenie zasobu słownictwa w wybranym języku obcym.
- Zapoznanie oraz utrwalanie zasad bezpieczeństwa w kuchni.
- Kształtowanie umiejętności przyrządzania posiłków z zachowaniem higieny.
- Nabywanie umiejętności korzystania z książek kucharskich i przepisów kulinarnych.
- Czerpanie radości ze wspólnego przygotowywania posiłków.
- Zdobywanie nowych doświadczeń za pomocą zmysłów.
W dniu 03. 10. 2023 r. (wtorek) zostało zrealizowane pierwsze zadanie projektowe:
- Piramida zdrowego żywienia – omówienie, przypomnienie, utrwalenie.
Przed nami 3 kolejne, obowiązkowe zadania oraz 6 zadań do wyboru z 12 proponowanych.
- Bezpieczeństwo w kuchni – jak przygotowywać posiłki, aby być bezpiecznym.
- Savoir vivre przy stole – zasady zachowania się przy stole, przygotowanie stołu do spożywania posiłku.
- Założenie klasowej lub indywidualnej (każde dziecko swojej) dwujęzycznej książki kucharskiej, w której będą zamieszczane realizowane przepisy i własne propozycje dzieci.
Zadania do wyboru:
- Zgaduj zgadula – rozpoznawanie za pomocą zmysłów i określanie smaków oraz wyglądu warzyw i owoców. Przygotowanie sałatki warzywnej i/lub owocowej.
- Wizyta w miejscu związanym z kulinariami, np. restauracja, pizzeria, piekarnia, kawiarnia – poznanie pracy osób tam pracujących.
- Zimowe zapasy – przygotowujemy soki, kompoty, mrożonki, dżemy, powidła, konfitury, kiszonki.
- Zapiekanki – wykonanie zapiekanek według upodobań dzieci, np. z makaronem, ryżem, mięsem, warzywami, ziemniakami.
- Gość w klasie – zaproszenie osoby zajmującej/pasjonującej się gotowaniem.
- Piknik – zorganizowanie wydarzenia klasowego/szkolnego z pysznościami na talerzu.
- Nie wyrzucaj, podziel się jedzeniem z innymi – pokazanie miejsc, w których można podzielić się jedzeniem.
- Dzień zdrowego śniadania – witaminowe i zdrowe różności na talerzu.
- Wyjście na targ, stragan – rozpoznawanie i nazywanie jadalnych części owoców i warzyw.
- Podwieczorek z rodziną – pieczemy ciasto dla najbliższych.
- Witaminy z parapetu – założenie klasowej hodowli, np. posadzenie cebuli, pietruszki, czosnku czy nasiona różnych kiełków.
- Niespodzianka dla seniora – deserowe to i owo na kolorowo.
Regulamin projektu dostępny w świetlicy szkolnej.
PRZED NAMI WIELKA I SMACZNA PRZYGODA!








Wiadomość i zdjęcia: Małgorzata Bilska, Kamila Bilska